Marius Sava (41 de ani) rămâne unul dintre cei mai îndrăgiţi fotbalişti ai Craiovei din ultimele decenii. Nu talentul său, pe care nu l-a exploatat nici pe departe aşa cum era cazul, ci faptul că a refuzat să plece de la Universitatea Craiova cu „lotul Neţoiu” la Dinamo, în 2002, l-au transformat pe „Savarină” într-un idol în Bănie.
După ce în 2001, Gigi Neţoiu, atunci patron la Universitatea Craiova şi în acelaşi timp acţionar la Dinamo, îl cedase pe Claudiu Niculescu în Ştefan cel Mare, la un an distanţă, omul de afaceri a părăsit Bănia cu scandal, dar şi cu cei mai buni jucători ai Ştiinţei.
Nu înainte de a ajuta Dinamo să câştige un titlu, prin victoria Craiovei din ultima etapă, 2-1, contra lui FC Naţional, împotriva unui întreg stadion ostil, care s-a dezis de echipa care juca atunci sub titulatura Universitatea Craiova.
Apoi, Gigi Neţoiu a mutat în „Groapă” cei mai importanţi jucători din Bănie. Unul singur s-a opus, Marius Sava, deşi Universitatea Craiova rămăsese în vara aceea „în aer”, practic nu se ştia cine o va prelua, trecerea de la Gigi Neţoiu la Dinel Staicu, următorul patron, nefăcându-se imediat.
Ştefan Grigorie, Dan Alexa, Cosmin Bărcăuan, Flavius Stoican, Cătălin Crăciunescu, Ovidiu Burcă, Ciprian Danciu, Ștefan Preda, Cornel Frăsineanu, Angelo Alistar, Viorel Domocoş, Cornel Dobre, Daniel Rednic au semnat cu Dinamo, în timp ce Marius Sava a spus „pas”, deşi risca în acel moment să joace cu Ştiinţa în Liga a II-a sau să rămână chiar fără contract.
„Am plecat toţi jucătorii, ne luase Gigi Neţoiu de la Craiova şi trebuia să ne ducem în cantonament şi să semnăm contractele cu Dinamo. Când am ajuns la Bucureşti, eu n-am suportat şi am plecat. Nu am putut pur şi simplu M-am întors de la Bucureşti, am chemat un prieten din Craiova să vină să mă ia cu maşina. Eu mereu am reacţionat în funcţie de ceea ce am simţit” a povestit Marius Sava, la Oltenia TV.
Din momentul în care e refuzat-o pe Dinamo, Marius Sava a devenit un simbol al Băniei. Mai mult, în vara aceea, jucătorul pe care oltenii îl iubiseră cel mai mult după perioada Craiova Maxima, Gică Popescu, semna tocmai cu Dinamo, clubul care, practic, ruinase Bănia, o sleise de jucători şi adus-o în pragul desfiinţării.
În timp ce un jucător care nu avusese vreme să pună ceva bani deoparte şi care risca să-şi curme ascensiunea, Marius Sava, un altul, Gică Popescu, care era idolatrizat de craioveni şi care avea deja zeci de milioane de euro avere, se îmbrăca în culorile cele mai duşmănite în Oltenia. „Baciul” nu avea să mai repare vreodată acea trădare, indiferent ce paşi a făcut ulterior spre fanii Craiovei.
Paradoxal, ca junior, Marius Sava s-a remarcat prima dată în mod special la un turneu al juniorilor Universităţii Craiova tocmai în Olanda, turneu organizat chiar de Gică Popescu, cel care atunci juca la PSV Eindhoven.
În schimb, „Savarină” a devenit febleţea oltenilor, iar un suporter a mers la Primărie şi a vrut atunci chiar să schimbe numele străzii unde locuia pentru ca aceasta să se numească „Marius Sava”, în cinstea gestului uluitor făcut de mijlocaşul care avea 24 de ani atunci. Între timp, „Savarină” l-a cunoscut pe acel suporter şi au legat o prietenie frumoasă şi, ironia sorţii, fostul fotbalist a ajuns să locuiască tocmai pe strada care putea să-i poarte numele. „Mi s-a părut incredibil, am fost uluit când am aflat de acea intenţie, între timp l-am cunoscut pe acel fan” spune fostul fotbalist.
Acum, Marius Sava este antrenor la Academia Universităţii Craiova şi pregăteşte tinere talente. Este oarecum dezamăgit că nu mai sunt la fel de mulţi jucători cu potenţial ca pe vremuri, dar încearcă să-i dibuiască pe cei mai buni şi mai ales să-i povăţuiască atent, oferind exemple atât din greşelile, dar mai ales gestul de mare nobleţe pe care el însuşi l-a făcut cândva.
„Savarină” are un regret legat de faptul că nu s-a adaptat în Italia, în Serie B, la Genoa, unde fusese împrumutat de Universitatea Craiova.
„Am plecat la Genoa împrumut, erau acolo Codrea, Mihalcea şi Vali Năstase. Nu m-am adaptat, eram tânăr, era prima dată când plecam de acasă, eram mai mămos, şi aşa am rămas, trec zilnic pe la mama şi acum. Nu-mi plăcea nici fotbalul de acolo. De când am ajuns nu mi-a plăcut, plângeam, nu mă simţeam bine, în largul meu, voiam să vin acasă. Nu am vrut să mă duc nici la vizita medicală, după ce am ajuns. Domnii Giovanni Becali şi Gigi Neţoiu mă sunau să mă convingă. Antrenorul Eddy Reja îi spunea domnului Giovanni că nu voiam să mă antrenez. Acum poate că aş rămâne, pentru situaţia materială, dar asta e” spune Marius Sava.
Marius Sava regretă şi că a nu a replicat la poveştile apărute despre viaţa sa extrasportivă, care nu au fost adevărate nici pe departe. „Am şi sunat la un ziar şi i-am întrebat de ce scriu lucruri neadevărate şi mi s-a spus că asta se vinde. Regret că am acceptat aceste lucruri şi regret că nimeni din club nu mă apăra atunci”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER